Upptäck metallen

Vad är metall? Metaller är blanka och kan smältas och stelna igen, leda ström, leda värme och böjas och formas även vid rumstemperatur.

Ta reda på mer
Upptäck metallen

Visste du att ...

…definitionen av tungmetall inte har några kopplingar till farlighet eller miljöegenskaper? Tungmetall betyder endast att en metall har en hög vikt för sin volym (densitet över 4,5 gram per kubikcentimeter) och att de flesta metaller därför är tunga oberoende av hur toxisk metallen är.

Hur kan båtar av stål flyta?

Hur kan båtar av stål flyta?

Eftersom de är ihåliga, med massor av hytter, korridorer och andra rum ombord. Fartyget väger bara en bråkdel så mycket som en lika stor stålbit.

kedja
Det finns runt
3500
olika sorters stål
omkring
600
aluminiumburkar återvinns varje sekund
Metall

Eftersom stål och järn expanderar vid varma temperaturer så är Eiffeltornet högre under varma dagar

Massa
Massa
olika metaller finns i din laptop. Stål, aluminium och koppar, men även guld!
~17 500
~17 500
småhus per år kan värmas upp av den energi som sparas på att återvinna aluminium!
6,1
6,1
Miljoner människor i hela världen jobbar inom stålindustrin!

Energi+metall= Sant!

Återvinning
Återvinning

Återvinner du en enda aluminiumburk sparas tillräckligt med energi hålla en lampa tänd i runt 20 timmar.

Förnybar energi
Förnybar energi

Stål är ett viktigt konstruktionsmaterial för att producera förnyelsebar energi som sol-, vatten- och vindkraft

Visste du att en bil innehåller 65-70% järn och 10% andra metaller (mest aluminium och koppar)? Spana in din motor som med största sannolikhet är gjuten i någon sorts aluminium

Rostfritt stål kan faktiskt rosta!

Det är beroende av det rostfria stålets kvalitet och hur aggressiv den omgivande miljön är. Ju mer kloridjoner som finns i den omgivande miljön desto större krav ställs på det rostfria stålet.

Visste du att...

... tegeltaket innehåller mer aluminium än ett aluminiumtak? Ett tegeltak innehåller 5-10 kg aluminium per kvadratmeter och aluminiumtaket endast 2-4 kg.

Sex vanliga metaller som är nödvändiga för människan

Koppar

behövs för barns tillväxt och hjärnans utveckling. Hjärta och blodkärl är beroende av koppar, som också behövs för att järnet ska kunna transportera syre. Koppar är en antioxidant och viktig för immunförsvaret samt ger skelettet styrka och elasticitet.

Magnesium

behövs för skelettets uppbyggnad, för nerverna och muskelfunktionerna och för att cellerna ska fungera.

Kalcium

behövs för musklernas och nervernas funktion, för benstommen och tänderna samt för att blodet ska kunna koagulera.

Zink

är viktigt för många enzymers funktioner, bland annat för transporten av koldioxid från vävnaderna till lungorna och produktionen av protein. Zink samverkar också med hormonet insulin som reglerar kolhydratomsättningen i kroppen.

Järn

behövs för transporten av syre från lungorna till kroppens alla vävnader. Järn ingår i hemoglobin och myoglobin, som finns i blodet och muskelvävnaderna.

Krom

är viktigt för att reglera omsättningen av blodsocker.

Man kan smälta om aluminium hur många gånger som helst – burkar i aluminium är smart! Återvinning kräver bara 5% av den energi som krävs vid primärframställning.

Eftersom metaller kan smältas

kan de även stelna i en form. Det kallas gjutning. Man kan gjuta i nästan vilken utformning som helst. Visste du att gjutning är kortaste vägen från design till färdig komponent? Hur många gjutna metalldelar kan du hitta på en dag?