20.3.1 Råvaror
Råvarorna bör ha en kvalitet som ger de tillverkade produkterna de sökta egenskaperna, men det kan många gånger uppnås med mindre mängder och/eller med återvunnet material. För återvunnet material brukar ett hinder vara att veta vilken kvalitet det återvunna materialet har. Om materialet kommer från den egna produktionen, så finns den kunskapen och det enklaste sättet brukar vara att återanvända produktionsspill i nya produkter. För ett gjuteri kan det handla om att lägga i spånor och skrot i smältan. Ibland kan ett annat företags restmaterial fungera som råmaterial och en specifik materialström med känt innehåll kan skapas mellan företagen.
20.3.2 Regelverk: Kemikaliehantering
Större delen av gällande kemikalielagstiftning utgår från EU-direktiv och förordningar. Viktiga att nämna är REACH och CLP.
REACH
REACH är EU:s kemikalielagstiftning och står för Registration, Evaluation, Authorisation and restriction of CHemicals. Alla kemikalier som tillverkas eller importeras i mängder över ett ton per tillverkare/importör ska registreras hos EU. Ju större volym kemikalier som tillverkas desto högre är kraven på vilken information som ska tas fram om kemikaliernas egenskaper.
Inom EU finns sedan möjlighet att besluta att det krävs tillstånd för att använda vissa typer av kemikalier. Kemikalier som utreds inför denna process placeras på den så kallade kandidatförteckningen.
Vissa kemikalier kan även förses med begränsningar av användningen.
De flesta gjuterier är så kallade nedströmsanvändare. Det innebär skyldighet att följa de skyddskrav som leverantören ställer upp i säkerhetsdatabladet. Det finns också en skyldighet att meddela leverantören om det upptäcks nya risker vid användningen av en kemikalie.
Det finns mer information om REACH på Kemikalieinspektionens hemsida.
CLP
CLP (Classification, Labelling and Packaging) är EU:s system för klassificering, märkning och förpackning av kemikalier. Det bygger på ett globalt FN-system. Systemet innehåller bland annat standardiserade varningssymboler (faropiktogram). Vissa kemikalier har gemensam klassificering inom EU, men i de flesta fall är leverantören som klassificerar sina egna produkter. Mer om märkning finns under avsnittet om arbetsmiljö.
Mer information om CLP finns på Kemikalieinspektionens hemsida.
20.3.3 Praktisk kemikaliehantering
Rätt hantering av kemikalier är viktigt.
För gjuteriernas del rör det sig bland annat om kemiska bindemedel till sanden för sandgjuterier eller släppmedel och oljor för pressgjutarna. Det är viktigt att det finns rutiner för inköp, förvaring och hantering av överblivna eller uttjänta kemikalier.
Inköp av kemikalier
Endast ett fåtal personer bör ha behörighet att köpa in kemikalier för att säkra ett endast granskade kemikalier köps in. En riskbedömning ska göras utifrån säkerhetsdatabladet och det är många företag som anlitar extern hjälp för hjälp med tolkningen av säkerhetsdatabladen. Mer information om vad ett säkerhetsdatablad ska innehålla finns att läsa på Kemikalieinspektionens sida om säkerhetsdatablad:
https://www.kemi.se/lagar-och-regler/lagstiftningar-inom-kemikalieomradet/eu-gemensam-lagstiftning/reach-forordningen/sakerhetsdatablad
När nya produkter tas in i verksamheten är det viktigt att berörd personal informeras så de vet vilka säkerhetsåtgärder som krävs. Det kan också behövas nya rutiner/instruktioner för användningen, rening och återanvändning av kemikalien. Om möjligt är det bra att fasa ut en gammal kemikalie i samband med att en ny köps in så att man inte lagrar upp gamla kemikalier som inte längre används. Det är också viktigt att i samband med detta uppdatera kemikalieförteckningen.
Förvaring och skyddsåtgärder
Det finns några saker att tänka på när det gäller förvaring och hantering av kemikalier. Det är ett lagkrav att alla behållare är märkta så att det inte finns någon risk för förväxling. Särskilt viktigt är det om kemikalier tappas upp från en större behållare till flera mindre. I ett gjuteri kanske till exempel black hälls upp i mindre kärl.
Kemikalier ska förvaras så att de inte kan läcka ut. Det ska vara rätt behållare, placerade på ett bra sätt utan risk för påkörning. Kemikalier ska förvaras så att inte obehöriga kan komma åt dem, helst förvaras inomhus och gärna invallat. Särskilda regler finns för brandfarliga vätskor och gaser.
Många kemikalier ska förvaras åtskilda från varandra så att de inte kan komma i kontakt med varandra vid spill eller olyckor. Ett exempel är bindemedel för furangjutning. Bindemedel och härdare reagerar mycket kraftigt med varandra och ska därför förvaras så de inte kommer i kontakt med varandra vid eventuella utsläpp.
De flesta gjuterier har villkor i sina tillstånd för hur kemikalier ska förvaras.
Trots alla försiktighetsåtgärder kan det inträffa att utsläpp sker. Det är därför viktigt att ha saneringsutrustning till hands. Till dagvattenbrunnar utomhus finns speciella täcklock som kan användas för att undvika att spill når dagvattnet.